divendres, 27 de març del 2009

Com han evolucionat les desigualtats salarials a Ibèria al llarg del darrer segle?

Porto dos anys, com a mínim, darrera d’aquestes sèries. El cost d’oportunitat d’aconseguir-les ha estat força elevat. Però el plaer d’acabar-les ha estat destacable. Es tracta de dues estimacions de la desigualtat salarial que cobreixen bona part del segle XX. He utilitzat l’índex de Theil per mesurar la desigualtat (quan l’índex augmenta = més desigualtat). Aquest índex té la molt interessant propietat que es pot descomposar en dos coeficients: el between (entre), que mesura la part de la desigualtat deguda a les diferències entre els diferents sectors productius i el within (intra), que mesura la part de la desigualtat que prové de les diferències salarials dins de cada sector degudes a les diferències de qualificacions entre els treballadors. Així podem tenir pistes dels factors que han modelat l’evolució de la desigualtat salarial: canvi estructural, canvi tecnològic, comerç, acumulació de capital humà, regulació del mercat de treball, sindicats...
Bé, he de comentar el defecte més destacable de la sèrie, les estadístiques salarials espanyoles dels darrers vint anys del darrer segle són molt dolentes (estan molt agregades). I tot indica que hi ha una subestimació molt important del within per aquest període.
Res, no les comentaré avui, ho deixo al vostre criteri. I només recordar que estem parlant de la desigualtat salarial, que pot tenir poc a veure amb la desigualtat total.
Ara només em resta asseure’m a escriure una interessant història... només?


1 comentari:

Anònim ha dit...

Esperant amb impaciència el teu anàlisi de la cimera de G-20...