divendres, 25 d’octubre del 2013

Martí Solé i la continuitat respecte el passat més fosc de Caixa Penedès.



M’havia proposat no escriure més sobre aquest tema perquè el que al principi era indignant ara ja és absolutament depriment. Però vaja, les compareixences a la Comissió d’investigació del Parlament de Catalunya sobre la fallida de les Caixes d’estalvi bé que mereixen algun comentari.

Començaré pel final: la compareixença de Martí Solé Bordes, que va accedir a la Presidència de Caixa Penedès (maig 2012) i després a la de la Fundació Pinnae. Això és important perquè no porta només 100 com a president sinó al voltant d'un any i mig. Deixar clar que no té cap responsabilitat en la fallida de CP perquè va arribar quan tot ja s’havia esdevingut.

Tot i això la seva gestió ha suscitat un rebuig bastant unànime per la manca de transparència, el manteniment d’antics directius, sous escandalosos, l’elecció dels patrons de la fundació (alguns d’ells grans defensors de la figura de Ricard Pagès) i el gir en l’activitat de l’obra social. Tot això ja ha estat comentat abastament.

La novetat de la compareixença rau en que amb molta claredat el Sr. Solé va relatar la línia de continuïtat entre els antics dirigents de CP i la nova etapa que ell lidera. A preguntes del diputat Josep Vendrell, Solé va admetre que havia mantingut una estreta relació professional amb CP al llarg dels darrers 30 anys, que havia facturat al voltant de 3 milions d’euros a CP pels seus serveis professionals els últims 10 anys (300.000 euros anuals), que representaven aproximadament el 60% de la seva facturació i que aquests serveis bàsicament consistien a execucions hipotecàries, és a dir a fotre fora la gent de casa seva. També va admetre que havia mantingut una estreta relació amb alguns dels directius. I va defensar a ultrança  Ricard Banquells, el directiu nº 4 durant l’etapa del naufragi i que estava perfectament al cas dels fons de pensions de Pagès, Troyano i Caellas. Recordem que Banquells, des que Martí Solé va accedir a la presidència ha rebut al voltant de 600.000 euros per dirigir una fundació amb una obra social que fa aigües.  

Arribats a aquest punt, un es pregunta si aquest relleu s’hauria pogut fer pitjor i si Martí Solé és la persona més indicada per seguir al capdavant de la Fundació Pinnae. El diputat Vendrell (ICV) va ser l’únic que li va demanar que dimitís de les seves funcions.