dimecres, 24 d’octubre del 2012

La Companyia d’Aigües de Vilafranca camina cap a l’abisme



L’Ajuntament de Vilafranca és el propietari únic de la companyia d’Aigües de Vilafranca. El Consell d’Administració està presidit pel regidor Aureli Ruiz i 8 consellers més: un proposat per cada grup municipal de l’Ajuntament més dos d’independents.
Aquest mes, en dues reunions, s’han tractat dos temes molt importants. El primer fa referència a un augment de tarifes de l’aigua. Aquest augment és obligat degut a l’increment de preu del 70% a què la companyia ha de comprar l’aigua en alta a Aigües Ter-Llobregat (ATLL).  Com a representant d’ICV, vaig plantejar la necessitat de repercutir aquest cost de forma progressiva, és a dir, que acabessin pagant més cara l’aigua aquells que en fan un ús desmesurat, mirant de minimitzar l’augment de preus per aquelles famílies que fan un consum responsable. Fins ara, com més aigua gastes més barat et surt el m3 d’aigua (tenint en compte la quota fixa), i amb les noves tarifes aquest desequilibri s’agreuja. Actualment, el 14,7% dels abonats realitzen el 34% del consum d’aigua i només paguen el 26% del total facturat als abonats domèstics. L’any vinent serà pitjor. L’Aureli Ruiz defensava que augmentar la progressivitat de les tarifes posava en risc la viabilitat de l’empresa perquè augmentava la incertesa d’ingressos. Només en Pau Miret (ERC) i un servidor hem votat a favor d’una tarifa alternativa de caràcter progressiu. La resta de Consellers han votat a favor d’un augment de tarifes entre el 30 i el 50% especialment dura amb aquells que fan un consum responsable d’aquest bé escàs.
El segon fa referència a la descapitalització de la Companyia d’Aigües per un valor de 750.000 euros. El regidor Ruiz comentava que és una decisió imprescindible per equilibrar el pressupost de l’Ajuntament. Curiosament, en aquest cas el Sr. Ruiz considera que això no representa cap risc per a l’empresa. Assegura que aquesta operació no es repetirà en el futur. Però també va assegurar a la reunió del 13 de Març d’enguany que la Companyia d’Aigües no repartiria aquests 750.000 euros que finalment es repartiran.
La veritat és que l’Ajuntament ha ficat la mà a la caixa de la Companyia d’Aigües per cobrir la despesa corrent de l’Ajuntament. Això és una bomba de rellotgeria. I ho ha fet aquest any en què l’empresa tancarà l’exercici amb unes pèrdues de 173.328 euros. L’any que augmentarà com mai les tarifes als vilafranquins. L’any en què la privatització d’ATLL provocarà un nou augment del preu de l’aigua en alta. L’any que segurament serà el primer d’altres. La descapitalització de la Companyia d’Aigües és una irresponsabilitat que va ser aprovada amb els vots a favor de l’Aureli Ruiz (CiU), en Sergi Ocaña (CiU) i en Pau Miret (ERC) (aquest darrer a contracor i d’acord amb el posicionament d’ERC); i les abstencions de l’Enrique Villanueva (PP) i en Josep Anton Pons i en Jordi José (independents). 
La companyia d’aigües no és una prioritat pel govern de CiU i amb el resultat d’aquesta votació s’obre les portes a l privatització de l’empresa d’Aigües. Avui diuen que no, demà diran que no hi ha alternativa. És el que es porta ara. Temps al temps.
Els consellers Xavier Lecegui (PSC) i Anna Tarafa (CUP) no han assistit a les dues darreres reunions on s’han tractat aquests temes, segurament els més transcendentals dels darrers anys. 

(Modificació de darrera hora) Veient que aquest darrer paràgraf ha aixecat certa polèmica, voldria aclarir que no es tracta de cap retret ni a en Xavier ni a l'Anna. Simplement, el vaig incloure per explicar que del total de vots possibles només se'n va poder emetre només 7. També és cert que la CUP va enviar una persona substituta amb veu però sense vot perquè a la consellera li va ser impossible venir. Si algú s'ha sentit ofès, li demano disculpes públicament. I lamento que es centri l'atenció en aquest darrer punt, quan el que jo volia era ressaltar el tema de les tarifes i de la reducció de capital. 

8 comentaris:

L'Ivà ha dit...

L'Anna Tarafa es troba en un estat de gestació prou avançat i es va procurar portar una persona representant la CUP, la qual només hi pot anar amb veu però no amb vot.

jordi guilera ha dit...

És cert. Però això no va ajudar a guanyar les votacions. Haurieu pogut preveure aquesta situació amb un relleu, delegació del vot, etc.
Salut,
J

Gerard ha dit...

Un 50%? pero perque puja tant l'aigua? es que l'empresa va tan malament? tinc uns coneguts de prop de BCN els incrementen encara més crec que es un 60-70%! com es que aquest any s'ha pujar tan i no l'han anat apujat graudalment desde fa uns anys per corregir els desajustos? l'empresa a qui Vilafranca compra aigua es la famosa ATLL? com es que esta tan malament ara? abans no hi era?

Merci!

Maria Ferrerons ha dit...

La baixa de l'Anna Tarafa no es va poder preveure, de manera que no es va poder fer el canvi de conseller a temps. I com bé saps, el vot no es pot delegar.

Amb això pretenc aclarir un parell de qüestions que sembla que s'hagin s'han passat per alt.

1. La CUP sí que ha assistit a aquestes dues darreres reunions, però amb una persona que substitueix l'Anna i que, per tant, no té dret a vot (pel que he comentat anteriorment).

2. Com a representant de la CUP, em vaig posicionar a favor de la 3era proposta de tarifes, també progressiva.

3. No trobo gens correcte relacionar la no assistència de l'Anna amb la possibilitat d'haver guanyat es votacions. Més que res perquè no hagués estat així.

I per acabar, quin és l'objectiu de l'última afirmació de la publicació? Sense haver aclarit tot el que exposo, només se m'acut pensar malament...

Salut!

jordi guilera ha dit...

Gerard,
L'empresa compra l'aigua a ATLL. ATLL s'encarrega de captar l'aigua dels rius i fer-la arribar als dipòsits municipals. El preu a que ven l'aigua ATLL ha pujat un 70%, l'any vinent Aigües de Vilafranca haurà de pagar 2 millons d'euros per pagar aquesta aigua, el doble que al 2012.L'empresa de Vilafranca està obligada a repercutir aquests costos, però hi ha un ample marge per repercutir-los i s'he decidit fer de forma totalment regressiva.

Marieta,
Ja he corregit l'escrit original. L'únic objectiu de la publicació era fer saber a la gent el perquè de l'augment de tarifes de l'any vinent i la via perrillosa que està emprenent l'empresa.

Gerard ha dit...

Jordi, No m'ha respòs, perque l'aigua puja un 70%?Estic als primer any de carrera, hi he mirat el balanços i la história de ATLL, i la política d'inversions en l 'empresa públic es va fer de forma descontrolada, es començar a endeutar moltíssím, i a més per le noticies que pots trobar per internet, més la informació financera de atll, sota el meu punt de vista, crec que la gestió de l'empresa va anar malament per que els polítics que tenien el departament de territori i sostenibilitat, van utilitzar una empresa de TOTS per fer políticas regresives per la propia empresa i que ara esta com esta, i no es van revisar els preus de l'aigua quan tucava, per que suposo que per algún motiu partidistament parlant no interesava, no?.Per tan, no veig que sigui culpa de l'empresa de vilafranca. Si els costos pujen,tothom ha de pagar com amínim el que li costa a l'empresa comprar l'aigua no? sinó això pot generar perdues a llarg de la história, i tindriem que llavors si privatitzar l'empresa no?

Gràcies!

Maria Ferrerons ha dit...

Jordi, agraeixo l'esmena, però a banda de les últimes línies de la publicació, trobava necessari fer les aclaracions respecte les explicacions sobre les votacions i posicionaments (per mi, incompletes).

De totes maneres, trobo molt bé que comparteixis aquesta informació i reflexions.

Merci!

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.