divendres, 25 de novembre del 2011

1 a 0. La batalla continua


El món està fet un desastre. Misèria, desigualtats, corrupció, violència, etc. El front de lluita és tant ampli que vegades es fa difícil saber cap on s’ha d’avançar. Els obstacles són tant grans, que ni que es tingui clar, es fa difícil també avançar. Tot plegat fa que sigui fàcil caure en el desànim i la resignació. Aquests són els millors aliats de l’status quo. I són els primers que s’han de combatre.

Al Penedès, des de principis d’estiu vam començar a lliurar una batalla al voltant dels Escàndols de Caixa Penedès. Sincerament, en moltes ocasions jo també pensava que era una causa perduda, noble, però que fàcilment acabaria naufragant.

Però hem persistit, hem anat sumant suports i el que semblava impossible és avui una realitat. Els dos màxims directius de Caixa Penedès s’han vist forçats a dimitir. És una gran victòria. Però no es pot caure en l’autocomplaença.

De moment han nomenat president a l’Albert Vancells i Nogué. Ell juntament amb en Magí Casulleres Canela i en Josep Colomer Ràfols formaven part de la Comissió de Retribucions que és l’òrgan que aprovava aquestes remuneracions i fons de pensions escandalosos. Caixa Penedès ha sortit del foc per caure a les brases.

Què passa amb els diners que han cobrat els alts directius de l’entitat al llarg dels darrers anys? Els han de tornar? Això és el que van plantejar ICV i la CUP al Ple del Juliol on varen quedar sols. Han canviat d’opinió els grups de CiU, PSC, PP i ERC? Tant de bo.

S’ha d’investigar la mala gestió de Caixa Penedès. S’ha de discernir si es poden emprendre mesures judicials contra els gestors de l’entitat que l’han portat a la ruïna mentre s’enriquien sense pudor.

S’han de passar comptes, perquè és de justícia. Però sobretot perquè s’ha d’enviar un senyal clar i nítid de cara al futur: els mals comportaments es paguen cars. Tot amb la voluntat que situacions similars no es tornin a repetir.

Però també s’ha de mirar al futur. I el futur està en el Manifest en defensa de la vinculació social i territorial de Caixa Penedès. Aquest manifest acordat per un grup d’entitats de la comarca, al que ja s’han adherit diversos Ajuntaments, el CCAP i un nombre creixent de particulars marca les línies mestres de com s’hauria de gestionar Caixa Penedès en el futur: amb rigor, professionalitat i transparència. I marca també els objectius que ha de perseguir: l’arrelament al territori i l’enfortiment de l’obra social.

Per aconseguir-ho s’hauran de vèncer altra vegada les resistències de l’status quo. Per això necessitem del suport de tota la ciutadania. Adheriu-vos al manifest. Acosteu-vos als partits polítics i alceu la veu. Escriviu a la premsa. Sortiu al carrer. Expresseu la indignació.

Marquem el rumb correcte.