dimarts, 9 de febrer del 2010

Too big to fall

En Paul krugman acaba de publicar una sèrie de posts sobre la crisi a Espanya i les repercussions que això pot tenir sobre l'euro.

Aquí

i aquí

L'argument prinicipal és que el problema principal d'Espanya no és el dèficit públic. El problema és que ens trobem davant d'un cas de manual de shock assimètric. I el problema és greu perquè tenim una política monetària única però no pas una política fiscal coordinada i encara menys un mercat del treball integrat a nivell europeu. No m'hi extenc perquè ell ho explica millor que jo. I de fet, ja en vaig parlar fa un temps a Golden fetters, euro fetters...

L'altre argument que tant inquieta al govern espanyol és que Espanya és el cavall de troia de l'euro perquè és una economia amb un tamany notable que pot afectar per si sola a tota l'eurozona.

Però el que és un problema per Europa és una benedicció pels espanyols. Europa no es pot permetre que Espanya faci fallida perquè això tindria unes conseqüències desastroses. Així que podem respirar tranquils. No ens abandonaran. Som massa grans com perquè es puguin prendre el luxe de deixar-nos caure.

És exactament el mateix cas que el dels grans Bancs, no ens poden deixar caure perquè ho arrossegariem tot. I si això fomenta el mal comportament dels Bancs, el mateix es podria dir de l'economia espanyola. Així que no ens hauríem d'adormir a la palla i emprendre les mesures necessàries per sortir de la crisis...

Però amb una certa tranquilitat, perquè encara que sigui a desgrat seu, som massa grans per caure.