dimarts, 27 d’octubre del 2009

L'impost de successions


El peatge de la mort. Fa feredat la demagògia que es fa sobre aquest tema. En un post anterior ja en vaig parlar. Deixant de banda el fet que l’interès general de la gran majoria està en el manteniment d’aquest impost. Deixant de banda el fet que és l’impost més just de tots els quan mai s’han dissenyat. Deixant de banda tot això, en aquest debat també s’està decidint en quin tipus de societat volem viure: Meritocràcia Vs Dinasties.

Què volem que hi hagi darrera de l’èxit econòmic de les persones? El seus esforços i talents o el seu llinatge? És tant senzill com això.

5 comentaris:

marina ha dit...

avui, al "tot és possible" de Rac1 parlaven d'aquest impost, i la presentadora ha dit una cosa així com "hi ha persones a les quals no els hi surt a compte acceptar una herència, pq paguen més d'impost que el que pot valdre a preu de mercat el que hereden...". això és possible o directament s'ho ha inventat?

jordi guilera ha dit...

Jo no conec cap cas en que el tipus impositiu sigui superior al 100%. Spain may be different, però no tant

Salut,
J

Marc A ha dit...

hehe jo si que conec un cas pero es aqui a França...

A un company de feina se li va morir l'any passat el pare. L'homes es veu que tenia forces diners, pero... tenia en tenia moooooolt bona part en accions de Natixis (un banc d'inversio, la cosa es que el pare havia sigut treballador o directiu, no ho se). La cosa es que va morir uns dies abans del crack... imagina't.. les accions estaven a mes de 25€ i van caure a menys d'1€. Fins aqui tot correcte... el problema estava que l'estat reclama el % del valor en el moment de morir i no al preu actual de les accions... un marron com et pots imaginar...

Altrament, estic d'acord amb el teu post.

Anònim ha dit...

En aquest pais (Catalunya) els rics ja no paguen perquè fan els seus "apanyos" mitjançant societats patromonials, empreses ficticies i d'altres cosetes. Els que no tenen res tampoc paguen, naturalmente. El treballadors que han aconseguit estalviar per comprar una petita segona residència que segurmaente serà el domicili del seu fill que no te feina i no la pot comprar, aquest si que paga. Carai, quina justicia!!! IMPOST DE SUCCESSIONS FORA.

jordi guilera ha dit...

Hola Anònim,

Que hi hagi frau o pràctiques legals que no s'haurien de permetre no ens hauria de portar a defensar l'abolició d'aquest impost sinó a la persecució del frau i una nova legislació que impedís aquestes pràctiques.

En tot cas, les dades de recaptació d'aquest impost demostren clarament que aquest afecta amb molta més intensitat als súper-rics i no a la classe mitjana.

En canvi, l'IVA si que afecta a les classes mitjanes i baixes i en canvi no s'ha muntat cap gran espectacle al voltant d'aquest augment.

Salut,
J