dilluns, 25 de maig del 2009

Zapatarero, a vegades també l'encerta.

Per una vegada que l’executiu de Zapatero promou una mesura intel•ligent, és molt lamentable que aquesta no hagi pogut prosperar. Em refereixo al tema de les deduccions per la compra d’habitatge. Aquesta deducció durant anys ha anat fomentant la cultura de la propietat desincentivant el lloguer. Ha alimentat el creixement de preus dificultant l’accés a l’habitatge (un dret constitucional) i ha contribuït també a la bombolla que per fi s’està desinflant.

A més a més, l’anunci que la deducció s’eliminaria a partir del 2011 és una forma interessant d’intentar incentivar la compra durant aquest curt període, intentar acabar amb l’estoc d’habitatges buits i revertir l'espiral depressiva sectorial que afecta al sector immobiliari, al financer i també al conjunt de la població.

Algú podria esgrimir, però, que aquestes deduccions són una ajuda als ciutadans perquè puguin accedir a la compra d’un habitatge i que per tant no s’haurien d’eliminar. Deixant de banda el fet que l’efecte principal d’aquestes deduccions és l’escalada de preus, també ens hauríem de preguntar: a qui beneficien realment aquestes deduccions?

Doncs els números canten. En aquest gràfic es pot veure la distribució de les deduccions per contribuent pels diferents trams de renda. Aquestes deduccions augmenten de forma constant fins als 80.000 euros de renda. A l’extrem de la distribució, les persones amb una renda superior a 600.000 euros es poden deduir, de mitjana, el mateix que els que tenen una renda d’uns 18.000. En definitiva, una política profundament regressiva i difícilment justificable.



Aquesta mala política l’han impulsada amb la mateixa vehemència governs del PSOE i del PP, i és molt desencoratjador veure que una vegada el PSOE s’ha decidit a tirar-la enrera, sobretot els partits d’esquerres, no li hagin volgut donar suport moguts per altres interessos.

2 comentaris:

Carles ha dit...

Molt interessant la gràfica que presentes. Tens dades sobre l'IRPF q es paga per cada tram de renda? Segurament les rendes més baixes no en paguen gaire amb la qual cosa (per les rendes baixes) la gràfica "té trampa", no?

Deixant de banda el debat lloguer/compra, la deducció crec q té un punt positiu: diferencia entre primer habitatge (pels quals es pot aplicar la deducció) i la resta.

Potser aquesta deducció ha tingut part de culpa en la bombolla immobiliària, però de ben segur q hi ha contribuit més la cultura espanyola (i catalana) del piset, la manca de planificació en quant a habitatge social (també amb governs d'esquerres...) i l'allargament desmesurat de la durada de les hipoteques (i l'accés de tothom al crèdit, ...)

En tot cas, dubto q l'eliminació d'aquesta deducció el 2011 pugui reactivar el mercat actual. Una part important de la població no té feina (o té por de perdre-la) i no té possibilitats de crèdit (cosa fins a cert punt lògica). Però, principalment, el preu de l'habitatge s'hauria d'adaptar als salaris. Fent una cerca ràpida pel google he trobat una gràfica on es veu l'evolució d'aquesta relació (en tens dades tu?) --> http://definanzas.com/wp-content/uploads/2007/02/Ratio.JPG

Salut.

Jordi ha dit...

Hola Carles,

Les dades de l’IRPF del 2005 les pots consultar aquí.

http://www.meh.es/es-ES/Areas%20Tematicas/Impuestos/Direccion%20General%20de%20Tributos/Paginas/IRPF%20e%20IP%202005.aspx

Jo no crec que hi hagi cap trampa en el gràfic. Ens mostra, de mitjana en quan beneficia aquesta dedució segons els trams de renda. Evidentment els més pobres no tenen gaire per deduir i no es podrien beneficiar gaire d’aquesta mesura. Però de fet, el problema més gran de la gent que està entre els primers trams de la renda és que directament no tenen accés a la compra d’un habitatge i de retruc tampoc es poden beneficiar d’aquesta mesura. Amb el que la fa encara més regressiva.

En la resta estic totalment d’acord amb tu. Potser hauria hagut de ponderar una mica més el discurs. No volia dir que amb aquesta mesura s’acabarien tots els problemes, però si que era una mesura en la bona direcció.

Respecte al gràfic que presentes, afortunadament, amb la caiguda de preus del darrer any, les coses estan tornant a la normalitat. Però no sé exactament fins a quin punt. El problema és que les estadístiques de preus de l’habitatge no són fiables a Espanya.

I el tema d'allargar la durada de les hipoteques és súper interessant. Jo crec que si el limitessin a 20 anys (per exemple), la renda disponible de les famílies per comprar cauria moltíssim i els preus s'haurien d'ajustar per força. I a més a més, seria una mesura gratis. Vaja exclouria a molta gent de poder comprar però crec que podria ser molt favorable a mitjà termini.

Salut,
J
Salut,
J