dimecres, 22 d’abril del 2009

Qui ha de pagar la crisi?


En aquest gràfic hi podeu veure com els han anat les coses als britànics més rs durant la segona meitat del segle XX (la sèrie mostra el % del PB acumulat pel 10% de la població més de GB). Força malament durant l’època d’or del capitalisme i magníficament des dels anys vuitanta, després de la revolució tatcheriana.

Doncs bé, les coses podrien tornar a canviar, el govern de GB acaba d’anunciar que pujarà els tipus marginals de l’impost sobre la renda al 50% (i no al 42% com havia anunciat fa poc).

Sincerament, crec que és força més intel•ligent recaptar més dels rics i fer més despesa pública per estimular l’economia que no pas recaptar més dels pobres (que és el que hi ha darrera de l’augment dels impostos indirectes que alguns prediquen) per gastar donant-ho als rics, per exemple amb la compra d’actius tòxics al sistema financer (i no nacionalitzant-los, que és el que s’hauria de fer en tot cas).

Però sembla que corren mals temps pel Gordon Brown, que va entre 10 i 17 punts darrera dels conservadors segons diverses enquestes. Però jo encara m’hi jugaria un pèsol en que guanyarà les eleccions de l’any que ve.